LOV maak  je mee
moetjemeemaken
logo
Terug

BRRRRLOV

Hoe breng je leven in De Doode Beemde?

Traditie sinds jaar en dag, de officieuze start van het LOV jaar. Te vroeg om de oldtimer van stal te halen, maar niet de sjaals, de botten en een dikke frak.

U raadt het al: de winterwandeling: dit jaar echt in het teken van de opwarming van de aarde: een wandeling bij -8°C. Echte Oteppe toestanden, ware het niet dat het vuur en de drank allen in onze gedachten mee waren.

Sneeuw was er dit jaar ook bij, en maar goed dat het zo hard aan het vriezen was of je zat tot je knieën in de moos. De LOvrienden en hun vriendinnen verzamelen aan het kasteel van Neerijse dat multifunctioneel inzetbaar blijkt te zijn. Het kasteel staat er schoon te wezen, vandaag met annex B&B.

De gids van de vrienden van Heverleebos én Meerdaalwoud kent verschillende LOV-leden. Hij weet dus op welk niveau hij uitleg mag geven. Dat is meegenomen.

We maken vandaag een noordelijke en zuidelijke lus, legt onze gids voorzichtig uit, en de LOV-ers zijn daardoor buiten westen. We wandelen langs trambeddingen zonder rails, zonder omheining, zonder kiezel,... de ingrediënten zijn destijds al allemaal verkocht aan de hoogstbiedende wegens faillissement.

Veel bomen hangen niet meer aan de bladeren. Het is precies een slagveld van WOI. De oorzaak is deze keer niet den Duits, maar roestschimmel. Ik geef dit maar even mee voor de leergierige lezer:

Populierenroest – Melampsora
Aantasting door de roestschimmel is te herkennen aan de gele vlekjes op de onderkant van de bladeren die meestal in juni al verschijnen. De aantasting begint onder in de kroon en gaat langzaam omhoog. In het najaar verschijnen op de bovenkant van de aangetaste bladeren bruin-zwarte korstjes. Bij sterke aantasting kan het blad verdorren en voortijdig afvallen. Bij vroege, heftige bladval vormt de boom soms nieuw blad in hetzelfde jaar. Ernstige roestaantastingen zorgen voor aanzienlijke groeivermindering en vitaliteitsvermindering. Bovendien leidt het bij jaarlijkse terugkeer tot fysiologische storingen. De schade door roest neemt toe naarmate de infectie vroeger in het groeiseizoen van de boom aanvangt. Een verminderde vitaliteit kan leiden tot secundaire aantastingen van zwakteparasieten, zoals schorsbrand (Dothichiza). Incidenteel kunnen bomen afsterven.

Voilà... Zeg nu niet dat het altijd over oldtimers moet gaan.

We gaan over een brug die door de genietroepen is gebouwd, maar waarvoor ze wel een tank hebben moeten laten uitrukken om de vastgereden kamions (boterhammekens leverend) uit de modder te trekken. Nu versta ik waarom onze voorzitter er niet bij was.

We vinden nog verder op ons pad: een vriendelijke man, op zeer hoge leeftijd, die een Citroën 1930 heeft gerestaureerd. Een mooie bolide met veel charme, vind ik persoonlijk.

Robbe is de jongste van de hoop, en stelt veel vragen. We zijn allen gefascineerd door de bevers en hun werken langs de Dijle. indrukwekkende tanden lijkt me zo...

 

Het is flink koud en de zon die er 's morgens nog was, is achter grijze wolkjes gekropen. De gids geeft flinke uitleg, de LOV-ers genieten van de frisse lucht.

Na een +/- 10km wandeling gaan we naar de BARON iets drinken. Lekker warm, en iedereen doet zicht tegoed aan een drankje. Voor een Chimay Bleu betaalt je hier 4.10€ en dat vinden we erover. 164 oude Belgische Franken, beeld je in! Er wordt hier en daar Frans gesproken, maar we zitten toch niet aan de Vlaamse kust, of toch?? Soite, we hebben onze inzet van 3€ van daarnet al terug, en mijn lidgeld van 50€ is zich al aan het terug verdienen. Nog zo wat sparen en we kunnen binnenkort een verre reis maken!

Dank U meneer de gids voor de lokale reis. Dank U Jan, Dirk, dat hadden jullie niet hoeven te doen, maar doe vooral zo goed voort!

Stoffel

foto's : Dirk