LOV maak je mee

 

 

 

Terug Foto's Technika Michel Vaillant 6h SPA Abarth Valkenburg BAR 07 Coune Florennes Franquin Oteppe Archief


Daddy's hobby

de 6 uren zonder drank: "SPA" historic racing

Zien is geloven (reportage:foto1, foto2, foto3 en foto4)


Het leven zit vol verrassingen...
Zo kon ik nog genieten van een supplementje van onze Zweden reis in België.... Toen we afgelopen zomer samen met Stoffel in Zweden op stap waren, en onze trailer achterlieten in een charmante wijk vol met typische houten IKEAhuisjes vertelde onze Zweedse gastheer ,Ortwinn Schroeder, dat zijn overbuur ook nog iets leuk in zijn garage had staan.

Dat zou ons misschien toch interesseren...Dit was een extra "kwartiertje" dat op ons streng uurrooster bij geperst werd. We deden het toch maar. Zo kwamen we via een smal tuinpad en een achterdeurtje in de garage terecht van Ferdinand Gustafson.......

      
   

We konden onze ogen nie geloven ... er stond een blitse Formule 3 McClaren voor onze neus!!!!!!!!! Ferdinand bezit deze bolide al 30 jaar en racet hem het laatste decennium in het "Historic Racing " circuit. Aan zijn dun ,pérfect rechtgeknipt snorreke te oordelen was het een man van precisie. Uit snorren kan je veel afleiden.... Zo vertelde ik hem dat er iemand van ons een MGA reed. Ferdinand wist meteen wie het was! Geert zijn oogskes blinken.

Goei belastingen

Toen Ferdinand vertelde dat McClaren een Ford Anglia block gebruikte als basis voor deze formule 3 haalde Mick opgelucht adem. Nen Anglia block in ne formule auto! Oef, eindelijk van da Harry Potter-imago af. Deze F3 vliegt ook!

Gustafson vertelde verder in de jaren '60 Formule 3 gebeurde met 1000cc , in de jaren '70,  1600cc en anno 2007, 2000cc. Prompt inviteerde hij ons om "zijn kunnen" te komen aanschouwen in België. Bij mijn thuiskomst noteerde ik het in mijn agenda , en wist via Stoffel de man zijn email te versieren , hij mailde me zijn mobiel telefoonnummer, en beloofde er te zijn , als hij niet de week ervoor op de Nürburgring zou crashen.

SPA groen

We arriveerden op het compleet vernieuwd circuit van Francorchamps: compleet nieuwe paddocks, pitlane ,panoramisch terras en tribune, aan de spiegelzijde van de ouwe pitlane. Zo weten de Vlamingen tenminste waar al hun belastingsgeld naar toe gaat; maar tis voor een goed doel.... dus ik heb er in dit geval geen probleem mee;

     
  sticker met opschrift: "be a friend of the earth, drive a green car"    

Het weer was prachtig voor oktober; bijna 20 graden !! Ik ben "voor " de opwarming van de aarde... Bovendien zouden er vandaag nog meer uitlaatgassen in de atmosfeer gejaagd worden. Het was een prachtig prentje; dit legendarisch circuit gehuld in het oranje en gele loof van de omringende bossen. Ik probeerde de gsm van Ferdinand;....en toen ik ook in mijn mobieltje de racewagens hoorde voorbij-krijsen wist ik dat hij aanwezig was.

Het was heeeeeeeeeeeerlijk ; een ongelooflijk gastvrij , "hang-loose" atmosfeertje waar je overal toegang had en nergens weggejaagd werd. Alhoewel ik denk dat we hier of daar toch door iets moeten gestapt zijn waar we nie mochten. Op een moment stonden we gewoon "op" de pitlane, naast een lichtblauwe gt 40 ford 12 cilinder ,type Steve McQueen. We liepen tussen de LeMans Lolas die ze in de paddock aan 't fijntunen waren en stonden we oog in oog met de legendarische JohnPlayerSpecial formule 1 wagen van Emmerson Fittipaldi....Ja, late jaren 70 bakken, zijn nu ook al vintage(!).

We zijn ook al Vintage

Ik voelde me meteen heeeeeeel oud. Even vlug mijn hand leggen op die plakkerige hete slicks .... nie te geloven .... we braken gewoon het record: "in -de-weg-lope-waar-ge-niks-te-zoeke-hét".....We eindigden onze tocht aan de haarspeldbocht en stonden er tussen de securitymensen en de persfotografen... Nog altijd niemand die ons er weghaalde....hét einde om zooooo close een formule één wagen op 5 a 10 m voor uw snuit van 250 km /h uit een rechte lijn naar 50 zien te komen.

      

Dan nog effe langs de formule 3 junior paddock van Ferdinand . Na enkele glazen witte wijn zat de stemming er goed in en toen mijn vriend Marc zei;... "sie,  das nu altijd Stef zijnen groten droom geweest om es in zo iets te kunnen plaatsnemen"...Waarop ik prompt geïnviteerd werd dit te doen... op mijn kousen ........met mijn cowboyboots ernaast , kon ik door mijn brede schouders.... nét halfweg zakken in dit kabouterautooke....

 

we stikten van de lol !!!!!! een super, super dag...
Maar er is wellicht één probleem......volgende keer kan het alleen minder zijn ,want dit was overkill: Té veel van het goede....

Stef De Wit

(c) foto's stef de wit en stefaan vernyns

 © LOV 2007