LOV maak je mee

 

 

 

Terug Foto's Technika Michel Vaillant 6h SPA Abarth Valkenburg BAR 07 Coune Florennes Franquin Oteppe Archief


 "VRRRRRROOOAAAWW...FILE ..., FILE ..."

Fullscale

Je kent het wel ....de ergernis op de Brusselse ring....., maar deze keer was het voor een goed doel. Zo trotseerde ik nét geen 2 uur file om aan een signatuur en een schets te geraken van de hoogbejaarde ( 84 jaar !!!) Jean Graton ,de geestelijke vader van mijn jeugd-stripidool Michel Vaillant op de stripbeurs te Turnhout op 15 december. Het was een groots opgezette ,  retrospectieve tentoonstelling met " 50 jaar Michel Vaillant" als blikvanger. De tentoonstelling in het cultureel centrum de Warande was professioneel en geanimeerd. Naast velen tientallen originele ,Chinese inkt stripbladzijden , was er natuurlijk de klassieke LeMans Dunlopband-brug die de tentoonstelling overspande, een Le Mans type fullscale prototype en nog een circuit gt in Vaillantkleuren . Verder leuk gevonden waren de galvanisé vangrails als "lambrisering" aan de tentoonstellingswanden en hier en daar wat verfrommelde verkeerstekens;.. om aan te tonen dat een crash nooit ver weg is....

Fictie


Wat ook duidelijk in de expo naar voor kwam was de evolutie van de Michel Vaillant strip als louter fictieverhaal in het begin , naar een eerder "document van de autosport" die alle disciplines in de verschillende decennia documenteert en ook échte piloten er als het ware in archiveert; hedendaagse piloten vinden het niet alleen geanimeerd maar ook vereerd om vereeuwigd te worden in deze gevestigde autostrip, dit getuigen de talloze foto's van gerenommeerde racepiloten op de foto's op allerhande Vaillant activiteiten.

Studio


En dan de voltallige Gratonstudio.... opgesteld op een podium kwam Jean Graton als een soort " Godfather" die zijn lifetime-legacy wil doorgeven aan de wereld;..... enkele uren signeren. Een beetje sukkelachtige ,oudere, stille man , geflankeerd door zijn zoon Philip en 2 van zijn studiografici.

©2007 graton

En dan na bijna 2 uur gedrum; verveling , ergernis ... en een bijna -rel met een Hollander ( !!!!) die toch maar probeerde om een hoop braaf wachtenden voor te schieten; was het eindelijk aan mijn beurt!! Eerst bij de pr-man een briefje invullen met de gewenste boodschap ; je weet wel " voor Stef ....  enz" én ik had me voorgenomen om het toch te wagen en deed een foto mee van mijn "vers" gerestaureerde P1800 Volvo-coupé, en maakte duidelijk dat ik een kleine schets enorm zou waarderen.... " Ahaahhhhhh !! le P dix huit cents de " Simonne .. Timplaaaaar" !! ( juist Simon Templar..) zei Philip, en meteen zie je dan in de blinkende ogen van dat vader -zoon duo het enthousiasme van autoliefhebbers, Jean Graton  nam ook de foto in handen , keek ernaar; glimlachte naar mij , signeerde bibberend en zei me dat zijn studioman ervoor ging zorgen.


Aan zijn linkerzijde , 2 van zijn tekenadepten, eentje een "figurine-only" tekenaar en de andere Christ Papazoglakis de " bollide -specialist" . Amper zes minuten vergde het hem om zonder één enkele aarzeling of gom-moment een flitsende , accelererende P1800 coupé te tekenen met Michel Vaillant aan 't stuur en een dikke VRRRRRROOOAAAWW erachter. Wat een uniek souvenir !!!!!!!!!!!! Ik voelde me koning te rijk.

Vroemstadium


Het is inderdaad misschien zoals mijn ( wijlen) pa altijd zei..... " Stefan...... je bent een brave jongen ...maar je bent blijven steken in het VROEM-stadium" ....... ( maar da vind ik nu juist heeeeeeerlijk!!)

What 's the secret for eternal youth????Just keep on playing !!!!

Stef. De Wit

 © LOV 2007