LOV maak je mee

 

 

 

Terug Foto's Technika Michel Vaillant 6h SPA Abarth Valkenburg BAR 07 Coune Florennes Franquin Oteppe Archief


Pardon Franquin?...   

Zondag,.... wie haalt het in zijn hoofd om LOV-ers op te trommelen om rond 9.15 paraat te staan aan de Volvo garage om naar een tentoonstelling te gaan die handelt over Franquin? Wij dus... Geven présent: Danny Devroey, Stef De Wit, Jan Laeremans, Stoffel & kids Robbe en Lotte. We vinden onze weg wel naar het grote Brussel, hoofdstad der Belgen... Alle Belgen? On verra... Als goeie Vlaming begeven we ons blindelings dus naar de Cinquantenaire. De weg naar het jubelpark vinden zou een pak moeilijker zijn.

Jacques en zoon vervoegen ons op de parking voor Autoworld. Een groot ijzeren hek staat uitnodigend open.Wij treden binnen. Het duurt niet lang of we worden onthaald op een tirade van een slecht uitgeslapen portier-gardien die ons beschuldigt van het feit dat we zijn poort hebben opengedaan. We ontkennen deze aantijgingen zeer vriendelijk. Iedereen heeft een sleutel van Autoworld, niet? Als de man het wat te ver drijft, gaan we in het tegenoffensief door te vragen of we nu straf moeten schrijven of in de hoek moeten gaan staan omdat we door zijn geopende poort zijn binnengegaan. Hij geeft het op. Zijn dag is al naar de vaantjes.  Meer en meer ongehoorzaam en oneerbiedig volk begint aan de , nog niet geopende,  kassa aan te schuiven. 

We zien enkele tafels gedekt staan voor een feestje. Een dame vraagt me wat later of we hier zijn voor de receptie van "Vandenbroeck". Mijn volmondig "ja" was niet overtuigend genoeg. Ik had nochtans zin in een glaasje. 

We betalen ieder onze entrée; ofwel als student, minderjarige, overjarige senior, of werkzoekende. Voor een expositie als deze van Franquin mag er wat humor aan te pas komen. We begeven ons naar de eerste verdieping. Er zijn enkele uitvindingen van Guust uitgestald. Vele prenten en tekeningen en gags van Guust Flater zijn er te zien. Ook de geel-blauwe Fiat sportwagen coupé van Guust is present. 
De tentoonstelling is, op zich, wel mooi. "Mega", zoals aangekondigd in de media, is ze echter niet... Je ziet zo dat ze is overgewaaid uit Parijs, en dat men niet te veel moeite heeft gedaan om ze echt tweetalig te maken voor het Belgische publiek. Zo zijn alle cartoons en reproducties uitsluitend in het Frans te bekijken. Toch wel straf voor onze Belgische Franquin. Een tweetalig uitlegje moet het bloeden wat stelpen, maar het kwaad is weer eens geschied. De kinderen worden het dus snel beu, en we gaan aan een sneller tempo dan normaal door de verschillende opstellingen. 
Leuk was zeker de wit-blauwe TurbotII. Een prachtige levensechte wagen gebaseerd op de tekeningen van Franquin . De blauwe TurbotI was niet zo geslaagd. De makers hadden de oorspronkelijke lijnen niet echt gerespekteerd in het maken van dit 1/1 model(gebaseerd op een citroën CX). De gulden snede voelde niet goed meer aan.  

 

Kassa bij aanvang van de tentoonstelling, kassa kassa op het einde van de show. Allerhande Franquinkoopwaar werd geëtaleerd, maar een Franstalige jongeman, perfect Nedertalig overigens, wist het verkoopcijfer verdorie laag te houden door zijn onhandig geklungel. Alleen Franstalige posters en repro's. Er was zelfs geen Vlaamstalige Catalogus te verkrijgen wegens "uitverkogk". 

Enfin, soite... beetje teleurgesteld wandelen beneden nog wat tussen de collectie van Mahy. Er staan toch enkele pareltjes tussen. De kids gaan nog even op de energie-fiets, testen enkele tandwielen uit en hangen aan een stel ressorts. Dat vonden ze wel plezant. Om 12 uur houden we het voor bekeken en keren we terug naar huis. Misschien moet ik maar eens op mijn gemak terugkomen om de tekeningen van Franquin rustig te bekijken. Het is, in mijn ogen, werkelijk één van de allerbeste striptekenaars die we ooit hebben gehad. Chapeau Franquin. Merci voor je prachtige oeuvre

Stoffel 

 © LOV 2007